Служебният кабинет със 100 млн. лв. допълнителни разходи

Правителството се аргументира със съкратените с 10% бюджети на министерствата

Служебният кабинет със 100 млн. лв. допълнителни разходи

От встъпването си в длъжност, служебното правителство е гласувало отпускане на общо 101 млн. лв. субсидии на различни министерства над планираното, пише в днешния си брой в. Сега.

Изданието оценява извънредните разходи като сходни с тези, които са направени от кабинета „Орешарски“ по време на трите месеца преди изборите за Европейски парламент. Кабинетът мотивира действията си със съкратените с 10% бюджети на министерствата и наследени проблеми от предишното управление. По-свободната бюджетна политика може да се обясни и с очакванията за приемане на актуализация на държавния бюджет в началото на мандата на следващото Народно събрание. На този етап, обаче, индикациите са, че тя ще отразява надценените приходи в хазната и с нея ще бъде завишен бюджетния дефицит, но не и, че ще предостави възможност за още по-големи разходи на ведомствата.

За разлика от август, когато служебното правителство е било консервативно в отпускането на извънредни субсидии, през септември сумите драстично растат. Абсолютен рекорд е поставен на 17 септември, когато кабинетът е одобрил разходи в размер на над 49 млн. лв. Напомняме, че тази сряда Министерски съвет отпусна 12 млн. лв., от които седем са за закупуване на линейки и апаратура за спешните центрове за медицинска помощ, а други 4 за ремонти в психиатричните клиники и други лечебни заведения. На 10 септември са отпуснати близо 21 млн. лв., седмица по-рано - още 13 млн. лв.

Според „Сега“, сред разходите има и такива, чиято неотложност може да се постави под съмнение. Така например, съдебната власт получи над 9 млн. лв. без никакви детайли как върви изпълнението на официално одобрения им бюджет. Служебният кабинет подкрепи и общините София и Пловдив, отпускайки съответно 8 млн. лв. за метрото и 5,6 млн. лв. за спортна зала.

На този фон, през идната седмица се очаква да бъде представен проекта за изменение в Закона за държавния бюджет. Вчера в. „24 часа“ съобщи, че въпреки ангажимента дефицитът да не надхвърля 3% от брутния вътрешен продукт, то заложеният в актуализацията ще е между 4-4,5%.

Коментари: 0