Доларът продължава да печели срещу основните валути

Най-сетне растеж на златото след три поредни седмици на спад

Доларът продължава да печели срещу основните валути

Доларът атакува по всички фронтове и нови негови печалби са много вероятни, тъй като достигна най-голямо предимство в доходността срещу еврото за последните 15 години. Зелените пари продължават да поскъпват, докато инвеститорите се подготвят за неизбежно повишение на лихвите в САЩ след края на програмата със стимулите на Федералния резерв през следващия месец. Междувременно от Европейската централна банка и Японската централна банка се очаква да предложат през следващите месеци нови стимули в подкрепа нестабилните си икономики.

Премията в доходността на американските облигации над тази на германските достигна в четвъртък 15-годишен връх при оценката на пазарите за шансовете за повишения на американските лихви спрямо шансовете за нови монетарни стимули в еврозоната. По-високата доходност на облигациите има склонност да привлича повече парични потоци, тъй като инвестициите в облигации представляват голям дял от международните потоци на капитали.

Евро-долар се търгува на 1.2748 след спад вчера до 22-месечно дъно на 1.2695. При него беше пробита важната подкрепа при 1.2750, където има тройно дъно от периода март-юли 2013. Това дава шансове за продължение на спада. Евро-паунд също слезе до 2-годишно дъно вчера от 0.7785, а днес котировките са 0.7815. Кросът евро-йена падна до 138.43 по-рано днес, което е двуседмично дъно.

Йената се възстанови частично заради рязък спад на акциите на Уолстрийт в четвъртък, което намали търсенето на рискови покупки и доведе до търсене на сигурност в японската валута. Долар-йена е на 108.90 и загуби скорост след 6-годишния връх от 109.46 през миналата седмица.

Австралийският долар беше друга жертва на силата на зелените пари и се търгува за 0.8765 долара, което е 8-месечно дъно. Новозеландският долар е близо до едногодишното си дъно спрямо щатския си съименник на ниво от 0.7917. Новозеландеца понася тежестта на изказването на председателя на централната банка Греъм Уилър, който каза, че валутния курс е на неоправдани високи нива и е трудно удържим

Най-сетне растеж на златото след три поредни седмици на спад

Златото днес прибави към вчерашните печалби и може да сложи край на трите поредни седмици на спад благодарение на слабостта на акциите. Металът обаче продължава да бъде в опасност от пробив на ключовите нива на 1200 долара заради силата на долара на валутните пазари.

Спот цената е 1224 долара, което води до седмично повишение от 0.7%. Вчера златото отскочи рязко от 9-емесечно дъно на 1206.85 долара за тройунция. Това се дължеше на разпродажбите на американски акции, което принуди инвеститорите да купуват златото, което предлага сигурност.

Според дилъри златото все още може да падне под 1200 долара, което е психологическо ниво и негов пробив може да доведе до по-големи продажби. Силата на долара е основната причина за слабия интерес към златото. Търсенето от физическия сектор би могло да помогне на златото да удържи нивата над 1200 долара, но засега то не е достатъчно силно, за да окаже подкрепа. Въпреки, че физическите покупки от Азия, която е основния потребител на злато, се увеличиха през последните дни при спада на цената близо до дъната от януари, то не е нараснало толкова колкото бяха очакванията. Данни от вчера показаха, че нетния внос на злато от Китай през Хонг-Конг е паднал през август до най-ниски нива след май 2011 заради слабото търсене в страната най-голям потребител на злато в света.

Индия може скоро да увеличи търсенето с началото на сезона на сватбите и фестивалите. Китай също може да види растеж в търсенето с приближаването на празниците дълги една седмица, които започват от 1 октомври.

По-голямо влияние обаче ще имат икономическите новини. Пазарите следят тези в САЩ, за да преценят силата на икономиката и влиянието върху действията на Федералния резерв. Силни цифри могат да принудят Фед да увеличи лихвите по-бързо и по-рано от очакваното, което ще навреди на не носещото лихва злато и ще даде допълнителна сила на долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0