Служебният премиер не е знаел за връщането на Боевски

В официално становище Марин Райков твърди, че не е знаел за намерението на бразилските власти

3668 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Марин Райков отхвърли категорично информацията, че в качеството си на служебен премиер е знаел за експулсирането на световния и олимпийски шампион Гълъбин Боевски от Бразилия. В официално становище той твърди, че не е знаел за намерението на бразилските власти, докато според информацията на Нова телевизия Райков е бил наясно още в средата на март.

Никой, никога по никакъв повод нито официално, нито неофициално, нито устно, нито писмено не е информирал Марин Райков нито в качеството му на външен министър, нито в качеството му на министър-председател за нищо, свързано с казуса на Гълъбин Боевски по време на целия му мандат. Нещо повече - до днес, когато медиите отново се фокусираха върху проблема, г-н Райков реално не знаеше изобщо за ситуацията с известния ни спортист по простата причина, че когато Гълъбин Боевски беше задържан и съден в Бразилия, г-н Райков от своя страна беше посланик във Франция и подобен род криминални новини са били далеч от неговия фокус, се казва в информацията на пресцентъра на настоящия посланик в Рим.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни ситуацията с изненадващото завръщане на осъдения на 9 години затвор в Бразилия български шампион с практика на бразилските власти. Според него става въпрос за т.нар. експулс на осъдено лице. "Това е процедура, при която по преценка на бразилските власти, осъден с ефективно наказание се освобождава от затвора и се изпраща в родината си без да доизтърпява присъдата си там. Тази процедура няма аналог в българската правораздавателна система", стана ясно от думите на Цацаров.

От Министерството на външните работи заявиха, че съгласно бразилската съдебна система, решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция.


Подкрепи Economic.bg