Лекарите готвят национален протест

Причина за недоволството на медиците е намерението на държавата да намали парите на лечебните заведения с 20%

152 ~ 1 мин. четене

Лекарите у нас се готвят за протести, но точната дата на националната стачка се очаква да бъде избрана в началото на ноември, предаде Kmeta.bg. Причина за недоволството на медиците е намерението на държавата да намали парите на лечебните заведения с 20%.

Ако идеята бъде реализирана, пациентите ще трябва да доплащат част от лечението си. При орязване на парите има вероятност медиците да останат без заплати за Коледа и Нова година.

От два дни насам Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага на директори на болници да подписват документи, които ги задължават да работят за по-малко пари. При подписване директорите се съгласяват да получат само 80% от изработеното. В тази връзка от Българския лекарски съюз (БЛС) призоваха директорите да не подписват подобни документи.

"Мен лично ме учудва реакцията на Лекарския съюз, защото това, до което в момента сме стигнали - липсата на ресурс на Касата да разплати последните месеци от годината, не е изненада", коментира здравният министър Таня Андреева, цитирана от Нова телевизия.

По думите й правителството ще намери решение на проблема. Дори казусът да бъде разрешен, недоволството на Лекарския съюз ще продължи. Медиците смятат, че основната част от дефицита на Касата не е заради болничната помощ. При 150 млн. лв. дефицит надвишението на болниците е 60 млн. лв.

БЛС категорично се противопостави и на планирания за догодина бюджет на Здравната каса, защото според тях той може да срине системата.

Подкрепи Economic.bg