Служебното правителство ще има трима вицепремиери

Президентът обявява новите министрите и министър-председател най-рано на 13 март

Снимка: БГНЕС

68 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Служебно правителство ще бъде назначено най-рано на 13 март. Очаква се на тази дата да бъде разпуснат и парламентът. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с лидера на ДПС Лютви Местан и отказания последен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. 

От думите на Плевнелиев стана ясно, че служебното правителство ще има трима вицепремиери. Единият от тях ще е министърът на социалната политика, а другият на еврофондовете. Третият ще е с ресор икономика и финанси, "тъй като трябва да има заместник-министър председател, който да е икономически компетентен."

Президентът бе категоричен, че вицепремиер не трябва да е нито силовият министър, нито финансовият. "По презумпция финансовият министър казва "Не" и над него трябва да има вицепремиер, „който да работи за "Да", за развитието като приоритет“", аргументира се Плевнелиев.

Държаният глава отказа да посочи от сега имена на министри. "Първо проблемите, задачите и приоритетите", отговори той на въпроса кой ще взезе в служебжния кабинет.

Плевнелиев гарантира, че още от първата седмица на новото правителство ще заработят и обществените съвети. В момента няма точно разбирателство - кой да бъде вътре, колко да е гражданската квота, призна държавният глава, но изрази надежда, че скоро ще се намери решение.Той призова представителите на протестиращите и на гражданските асоциации да идват с работещи решения, с прагматичен подход, а "не с декларации и след това да напускат".

Трите най-големи политически сили отказаха да съставят кабинет

Президентът заговори официално за съставянето на служебното правителство, след като днес, очаквано, лидерът на ДПС Лютви Местан върна проучвателния си мандат в момента, в който го получи. Това вече сториха първо от ГЕРБ, а после и от БСП.

"Политическите сили ясно обявиха, че в рамките на 41-ото Народно събрание не може да бъде съставено правителство", каза след срещата си с Местан президентът Плевнелиев. 

Лютви Местан защити решението да върне мандата с думите: "ДПС ще даде своя принос за провеждане на изборите в нормална среда". А след това подчерта, че Президентът вече е най-овластеният човек в тази държава.

"С отказа да направим опит да се състави правителство се поставя конституционна точка, която прекъсва мандата на правителството на Бойко Борисов и на изчерпалото ресурсите си 41 Народно събрание", заяви лидерът на ДПС. Той поясни, че партията му ще има три ориентира при своите политически позиции и поведение. Това ще са НАТО, Европейски съюз и съхранен стабилен валутен борд до влизането на страната в Еврозоната.

След отказите на ГЕРБ, БСП и вече ДПС, Росен Плевнелиев ще пристъпи към съставянето на служебен кабинет, след като разпусне парламента и насрочи нови избори. В обръщението към нацията, който държавният глава направи през миналата седмица, той обяви решението предсрочните парламентарни избори да се проведат на 12 май.

Подкрепи Economic.bg