Спадат цените на производител в еврозоната

Дефлационният натиск от енергийните продукти поставя предизвикателство преди срещата на ЕЦБ в четвъртък

Спадат цените на производител в еврозоната
Автор: Стилиян Гребеничарски

Производствените цени в еврозоната са се понижили с 0,1% през юли спрямо юни, а на годишна база спадът е 1,1%, става ясно от публикуваните данни на Евростат.

Резултатите са до голяма степен очаквани и следствие от спада в цените на енергийните суровини и продукти. Разходите по това перо са с 0,6% по-малко на месечна и с 3,5% на годишна база. Индексите във всички останали сектори - трайни и нетрайни продукти, са останали сравнително стабилни.

В сравнение с юли 2013 г. ръст е регистриран само в три от осемнадесетте страни – Ирландия, Естония и Латвия, а в Гърция индексът е останал без промяна. Най-драстичен е бил годишният спад в Белгия - 5,7% и Словакия - 2,9%.

Това оказва допълнителен дефлационен натиск върху валутния съюз и представлява сериозно предизвикателство пред Европейската централна банка. Ако не бъде усвоено от търговците, понижението на производствените цени подсказва продължаване на спада в крайните цени за потребителите.

Новината подхранва нагласите, че на срещата си в четвъртък централните банкери ще предприемат нови стъпки към монетарни стимули, коментира агенция Reuters. Мнозина анализатори считат, че ЕЦБ ще изчака и през септември за ефекти от по-ранното понижение на основни лихвени проценти до рекордно ниски нива. През последните седмици самият Марио Драги даде недвусмислен сигнал, че институцията ще се намеси, ако тенденциите на се изменят скоро. Като твърде вероятен се възприема старт на програма за изкупуване на активи до края на годината.

Коментари: 0