Срив за акциите на Apple след разочароващ отчет

Прогнозата на компанията за продажбите в периода януари-март отново е под очакванията на анализаторите

3758 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Книжата на най-скъпата компания в света - технологичната корпорация Apple се сринаха в първия час на днешната търговия в Ню Йорк. Резкият спад дойде, след като вчера базираната в Купертино, Калифорния компания изнесе разочароващ за инвеститорите отчет. Въпреки рекордните продажби и минимално повишаващата се печалба, анализаторите на Wall Street останаха разочаровани, след като отчетът на Apple не оправда предварителните им очаквания.

Към 10:30 ч. в Ню Йорк (17:30 ч. българско време) книжата на технологичния гигант изтриха 9.76% от стойността си до 463.72 долара за акция. Пазарната капитализация на Apple изтри 27% от септември 2012 г. насам, когато бяха достигнати исторически високи цени на акциите.

Обявеният след края на сесията вчера отчет показа, че печалбата на компанията се повишава с по-малко от 1% до 13.1 млрд., или 13.81 долара на акция през последните три месеца на миналата година. Продажбите са нараснали с 18% до 54.5 млрд. долара, което е под средната прогноза на анализаторите пред Bloomberg за продажби от 54.9 млрд. долара. Вчера акциите на Apple се повишиха с близо 2% до нива от около 514 долара за брой.

За периода януари-март 2012 г. прогнозата на Apple е продажбите да са в диапазона 41 - 43 млрд. долара. Анализаторите обаче очакват приходите да достигнат 45.5 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg