Веригите получиха отсрочка за пилешкото месо

Търговците могат да продават още един месец пилешки продукти с по-високо съдържание на вода

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Търговските вериги успяха да си издействат още един месец отсрочка за прилагане на новите изисквания за пилешките продукти.

Наредбата, регламентираща колко трябва да са допустимите количества на вода в пилешкото месо, влезе в сила от 21 януари. В същия ден стартираха и проверките на агенцията по храните. Нередностите бяха открити още в първия посетен от инспекторите обект - магазин от веригата "Карфур".

Търговците обаче се оплакаха, че все още имат в наличност продукти, които не са били съобразени с новите изисквания. Според тях нормативният акт не посочва и какво трябва да се направи със стоката, заредена преди 20 ноември, която е с дълъг срок на годност.

Така след среща днес, представители на търговски вериги и Българската агенция по безопасност на храните се споразумяха за удължаване на срока за реализация на вече произведените и налични в търговските обекти пилешки продукти, с един месец - до 20 февруари 2013 година.

По време на разговорите търговците са декларирали, че разполагат с големи налични количества годни пилешки продукти, но неотговарящи на качествените показатели на влязлата в сила наредба.

"Като взе под внимание, че продуктите са годни за консумация и с оглед на икономическата ситуация, Българска агенция по безопасност на храните удължи срока, в който безопасните, но неотговарящи на Наредба 32, вече доставени в търговските обекти, птичи продукти могат да бъдат реализирани в търговските обекти още един месец", гласи съобщението на БАБХ.

"Не трябва в условия на финансова криза да бъдат унищожавани такива големи количества годна храна!",  заяви д-р Йордан Войнов, Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, "…Затова правим тази отсрочка, а търговците от своя страна, чрез съответните пазарните механизми, поеха ангажимент да реализират наличните количества пилешко в рамките на месец.”

Подкрепи Economic.bg