Московски: ЕК завежда дело срещу България заради Тройната коалиция

Според транспортния министър проблемите с цифровизацията са заради приетия през 2009 г. закон

Снимка: БГНЕС

140 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Виновни са от предходното правителство. Те са направили законите дефектни, по които след това е трябвало да работим. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който даде извънреден брифинг във връзка с решението на Европейската комисия (Ек) да заведе дело срещу България, заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър.

Министър Московски обясни, че Законът за публичното радиоразпръскване (ЗПР), който е бил приет през 2009 г. от Тройната коалиция, вече е променен и изпълнява напълно изискванията на Брюксел. "Всичко, което Брюксел изиска от нас, сме го направили. Променени са всички закони, които не са отговаряли на изискванията", увери Московски. Той добави, че ЕК не е искала повече законови промени от тези, които вече са направени досега.

По време на брифинга министърът обясни, че основният проблем в първоначално приетия закон е било недопускането на телевизии и доставчици на цифрова информация да участват в конкурсите за мултиплексите. По неговите думи законите са променени и по искане на Брюксел ще се проведе конкурс за четвърти мултиплекс. "Тези, които спечелиха двата конкурса през 2009 г. са го направили законно и никой не претендира срещу това. Третият конкурс вече е обявен официално и се надявам Брюксел да отчете това", каза Московски.

Транспортният министър каза, че министерството е в постоянна комуникация с Брюксел, но все пак призна, че е изненадан от решението на ЕК. "Все още не сме получили официално уведомление. Надявам се обаче да разрешим проблема бързо и да въведем цифровизацията навреме", каза Московски. Той обясни още, че ако България не успее да го направи до септември, отново ще бъдем глобени.

На брифинга присъства и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, според който КРС няма никаква вина за започващото дело, тъй като е само регулаторен орган и единствено следва приетите закони. "Информацията дойде малко изненадващо. Всички промени, които те препоръчаха, бяха приети. Може би не вярват, че ще успеем да извървим целия път и да премахнем всички пречки за развитието на конкурентна среда", каза Божков.

Подкрепи Economic.bg