Риск-апетитът на инвеститорите ще се върне

Пазарите в България, Сърбия и Румъния е много вероятно да поскъпнат с над 100% през следващите 2-3 години, коментират от "Карол"

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Апетитът за риск сред инвеститорите ще се засили през 2013 г. Тази година се очаква да е много по-силна година за акциите спрямо 2012 г., прогнозира Schroders - един от най-големите асет мениджъри във Великобритания, съобщиха от партньора му у нас "Карол Капитал Мениджмънт". От българското управляващото дружество очакват след засилването на риск-апетита основни фаворити на играчите да са американските и европейските акции.

От Schroders прогнозират, че пазарните съотношения на акциите в САЩ са все още приемливи и това ще подкрепя пазара, при условие, че икономическия ръст там остане устойчив въпреки фискалните притеснения. Също така те са позитивни и за европейските акции, които при настоящите пазарни съотношения и намален риск от разпадането на еврозоната изглеждат доста атрактивни.

Подкрепа в прогнозите си макроикономистите в Schroders намират в това, че в първата половина на  2013 г. Централните банки на САЩ, Великобритания и Япония ще продължат с вливането на ликвидност под формата на количествени улеснения (QE), а ЕЦБ ще продължи изкупуването на периферни краткосрочни облигации. Подобни действия се очаква да засилят доверието на инвеститорите в рискови активи.

В анализа си "Карол" коментира, че регионът на Източна Европа е вероятно да бъде един от най-силните през 2013 г. Основните предпоставки за това силно представяне са голямата подцененост на акциите и започналият в края на 2012 г. позитивен тренд на борсите.

Пазарите на Сърбия и България едва сега започват възходящото си движение. Най-силната борса в момента е тази в Румъния, където след продължителна консолидация през 2011 г. и 2012 г. последва възходящ пробив през декември миналата година. Тези балкански пазари според "Карол" е много вероятно да поскъпнат с над 100% през следващите 2-3 години.

Написаното не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Подкрепи Economic.bg