Сръбският финансов министър подаде оставка

Премиерът не подкрепил плана му за драстични реформи

Сръбският финансов министър подаде оставка

Снимка: rtv.rs

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Сръбският финансов министър Лазар Кръстич обяви, че се оттегля от ключовата позиция, пише Bloomberg. Причина за решението му е липсата на подкрепа от министър-председателя Александър Вучич за по-сериозни съкращения в публичните разходи.

„Ние имаме различни гледни точки с какво темпо трябва да се случат реформите в Сърбия“, заяви Кръстич само 10 месеца след като пое ръководството във ведомството. Планът му включваше по-сериозни съкращения на заплати, пенсии и заети в публичния сектор.

„Поисках от премиера да приеме една доста трудна програма, дори немислима в сегашната ситуация. Мерките щяха да обхващат поне 20% понижаване на пенсиите, 15% по-ниски заплати в публичния сектор, освобождаване на 160 хил. заети в него през следващите две години и 30% ръст в цените на електричеството“, допълни Кръстич по време на съвместна пресконференция с Вучич.

„Премиерът има меко сърце и затова има такава подкрепа и популярност“, заяви той.

Кръстич е бивш главен сътрудник в McKinsey & Co. и възпитаник на Университета Йейл. Неговото място ще бъде временно заето от икономическия министър Душан Вуйович.

Дефицитът в сръбския бюджет е най-високият в Европа - 8,7% от БВП. Безработицата е около 24%, а тази сред младежите е близо 50%. На този фон, страната е на прага на трета рецесия в последните пет години, след най-тежките дъждове и наводнения от над век насам.  Подкрепи Economic.bg