Стандартизирането на цигарите увеличава сивия сектор

Според производителите ни премахване на разликите между тютюневите продукти ще намали и инвестициите в бранша

92 ~ 1 мин. четене

Стандартизирането на тютюневите продукти чрез премахване на разликите между тях ще доведе до увеличаване на сивия сектор в бранша. Това посочват от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – 2010 в писмо до вицепрезидента на Европейската комисия Вивиан Рединг и до еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош.

Според българските производители подобно стандартизиране ще доведе и до намаляване на инвестициите от страна на производителите на цигари,  а оттам и на стойността на продуктите. Това щяло да се отрази на стойността на целия пазар и да доведе до намаляване на цената на тютюна. Производителите на цигари щели да започнат да купуват по-евтин и по-нискокачествен тютюн.

В писмото се посочва, че подобна стъпка ще принуди голяма част от българските тютюнопроизводители да изоставят единствената доходоносна земеделска дейност.

Заетите в този сектор в България са около 240 000 души, което прави тютюнопроизводството основна заетост в много селски полупланински райони на страната, където има ограничени икономически алтернативи или такива изобщо липсват.

Подкрепи Economic.bg