Стенли Фишер номиниран за зам.-председател на ФЕД

Обама предлага и Лаел Брайнард в Управителния борд на американската централна банка

140 ~ 2 мин. четене

Барак Обама номинира бившия управител на Израелската централна банка и известен финансист Стенли Фишер за заместник председател на Федералния резерв, съобщи АФП. 

Той назначи също бившия заместник министър на финансите Лаел Брайнард и преподавателя по данъчна политика и настоящ управител на Фед в Управителния борд, който ще бъде ръководен от новоназначената директорка на финансовата институция Джанет Йелън.

Новото ръководство на Фед поема управлението в сложно време за американската икономика. Надеждите, че трудовият пазар може да тръгне рязко нагоре след години на слаб растеж бяха попарени от новия доклад на министерството на труда за работните места, оповестен днес, който показа, че в последния месец са били създадени само 74 000 позиции. Разочароващите данни породиха слухове, че Фед може за бъде принуден да забави планираното прекратяване на политиките за стимулиране на икономиката. 

"Тези три уважавани личности имат доказан опит, преценка и дълбоки познания на финансовата система, за да служат във Федералния резерв в това важно време за нашата икономика", заяви Обама.

Фишер, който има американско и израелско гражданство, е известен като един от най-уважаваните действащи валутни икономисти. Той ръководи Израелската централна банка от 2005 до миналата година и също е заемал високи постове в Световната банка и Международния валутен фонд. "Той е признат като един от водещите и най-опитни умове в икономическата политика и съм благодарен, че се съгласи да поеме тази нова роля. Уверен съм, че той и Джанет Йелън ще създадат страхотен екип", заяви Обама.

В България Стенли Фишер е популярен от края на 90-те години на миналия век, когато бе зам.-директор на МВФ. Той се счита за един от основните поддръжници за въвеждането на валутния борд в България.

Коментари: 0