Стойнев се оправда с ГЕРБ за проблемите в енергетиката

Енергийният министър е направил доклад за състоянието на сектора, но ще го покаже след изборите

ГЕРБ трябва да отговорят, дали стратегията им не целеше фалит на всички дружества и изкупуване от частни инвеститори. Това заяви на брифинг в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев относно енергийния сектор.

Той призова опозицията да обясни защо са били „обезкървени всички държавни дружества”, когато бюджетът се е пълнил от дивидентите – през 2009 г. с 38 млн. лв., а през 2012 г. – 540 млн. лв. По думите му това ясно показвало, че „дружествата остават без всякакви средства за ремонтни и инвестиционни дейности”.

Министърът постави въпроса и с присъединените по време на кабинета „Борисов” възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). „Опозицията трябва да отговори и на въпроса, защо за една година приблизително 1 000 мегавата ВЕИ бяха присъединени към системата на цена между 3 – 4 пъти над цената на регулирания пазар”, призова Стойнев.

Той е категоричен, че това „загробва” националната електрическа компания (НЕК). „И тези действия на близки до тях да ги принудиха така безконтролно да въвеждат ВЕИ-тата и те да се плащат от българския народ. Те трябва да отговорят дали от некадърност или от желание да съсипят енергетика, спряха износа на електроенергия. Май месец по това време не изнасяхме електроенергия”, коментира министърът, като незабелязано мина от атаките срещу ГЕРБ към тези по адрес на служебния кабинет.

Драгомир Стойнев се възмути и от поведението на народните представители от ГЕРБ, които „постоянно ходят в Брюксел”. Очевидно става дума за сигнала на Бойко Борисов до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер относно лобизма в полза на газопровода „Южен поток”.  „Те доносничат, лъжат ЕК и носят измислени документи, ясно показва техния стил на работа”, изтъкна министърът.

Според него от ГЕРБ „дори стигнаха дотам, да обявяват несъществуващи санкции” срещу собствената си държава: „Едва ли не се водят наказателни процедури срещу България”. Драгомир Стойнев призна, че имало само две процедури, които обаче са започнали по времето на ГЕРБ, но подчинените му работели с цел „именно да ги отстранят”.

Относно отчетите на НЕК и защо не са предоставени, Стойнев се отметна, че трябвало да има разделяне на компанията с Електроенергийния системен оператор (ЕСО). „Това разделяне трябваше да се случи преди две години”, заяви министърът. Според него до момента „имаме 111% ръст в износа” на електроенергия. Той се обърна към предшественика си от ГЕРБ на поста в МИЕ с думите: „Фактите говорят, г-н Добрев, жалко е, че в зала трябваше да направим този дебат”.

Драгомир Стойнев също така е на мнение, че енергетиката се нуждаела от „консенсус”. „Готова е енергийната стратегия, готови са бъдещите политики и след изборите ще помоля с всяка една политическа сила да обсъдим действия и мерки за тази енергетика, която всички искаме да имаме. Важно е да имаме конструктивен дебат, а преди избори той щеше да бъде политизиран и нямаше да се говори за енергетика”, допълни той.

Министърът обяви, че е подготвил доклад за състоянието на сектора, който да покаже актуалното състояние, "тъй като от самото начало знаехме каква катастрофа е политиката в сектор "Енергетика", предприетите стъпки от нас и какво трябва да се направи както в дългосрочен, така и в краткосрочен план", похвали се Стойнев.

Коментари: 0