ЕС се усети, че Русия купува и европейски рафинерии

Само "Лукойл" притежава четири такива - в България, Румъния, Италия и Холандия

Нефтогазов капан:

Автор: Николай Марченко

Руската стратегия за изкупуване на нефтени рафинерии в Европа може да застраши енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС). Това гласи проектодоклад на Еврокомисията (ЕК), цитиран от EurAktiv.

До такъв извод стигнаха в Брюксел, след като опасността от спиране на доставки на природен газ през Украйна стана очевидно – Киев отказва да плаща дълговете си на Москва.

„Европейският преработвателен сектор бе отслабен от високите цени на петрола, слабото търсене и ниските печалби, което накара много компании да продадат рафинериите си”, констатират в доклада си експертите на ЕК.

Те акцентират на факта, че само руската частна компания „Лукойл” притежава заводи за преработване на петрол в четири държави-членки - Италия, Холандия, България ("Лукойл нефтохим") и Румъния. Пояснява се, че и държавният монополист „Газпром” през дъщерните си дружества също има рафинерии в Европа – в тази връзка няма как да не спомене сръбската NIS Petrol, която е част от „Газпромнефт”.

С изготвянето на доклада ЕК има намерение следващата седмица да оповести мнението си за начините за подобряване на европейската енергийна сигурност. Целта е да се намери начин за излизане от евентуалната газова криза поради Украйна, чията газотранспортна мрежа е маршрут за транзита на почти 50% от доставките руско синьо гориво към Европа.

„Комбинацията от зависимостта на Европа от руския суров петрол и увеличаващото се влияние на руските компании прави преработвателната промишленост уязвима на политическа намеса”, констатира ЕК в стратегията си за европейската енергийна сигурност.

Коментари: 0