10 ястия, които трябва да опитате в различните райони на България
Екипът на Economic.bg подбра някои от най-популярните храни, с които България е известна в цял свят
Българската кухня е изключително разнообразна и вкусна. В нея присъстват много салати, тестени изделия, яхнии, както и специфични ястия, които можете да вкусите само в определени райони на страната. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред. Екипът на Economic.bg подбра някои от най-популярните храни, с които България е известна в цял свят.
Чеверме (Родопи)
Чевермето е една от запазените марки на българската кухня. То представлява цяло агне, опечено на шиш. Ястието е характерно за Родопите, но се среща и в други части на страната.
Сарми (Тракия)
Сармите са друго любимо българско ястие. Те представляват топки от плънка, увити в лозови листа или листа от кисело зеле. Много са популярни в района на Тракия.
Баница (Северна България)
Баницата е традиционно за българските земи печено изделие, което се приготвя от тесто или готови кори, с плънка от различни продукти. В различните части на страната се приготвя по различен начин. В Северна България може да се срещне с плънка от тиква и захар, с плънка от зеле, с лук, спанак, ориз, месо.
Боб чорба (село Смилян)
Супите и чорбите са доста популярни в България. Боб чорбата е традиционно ястие от българската кухня. Боб чорба с невероятен вкус можете да опитате в района на село Смилян в Родопите.
Еленски бут (град Елена)
В района на град Елена и Еленския Балкан можете да вкусите от т.нар. еленски бут. Той се приготвя от осолено свинско месо.
Пататник (Родопи)
Картофените ястия също са характерни за Родопската област, тъй като районът е известен с вкусните си картофи. Пататникът е типично родопско ястие. Приготвя се от настъргани на едро картофи, лук, сол и джоджен. Може да се добави месо, сирене или яйце, след което се пече на бавен огън.
Странджанска музайка (Странджа)
В района на Странджа планина се приготвя кавърма кебап "Странджанска музайка". Кавърмата е българско ястие, печено на фурна в гюведжета. Най-често съдържа месо (пилешко или свинско), лук, чубрица, чушки, пипер, сол.
Таратор (цялата страна)
Тараторът е студена супа, приготвена от кисело мляко, краставица, копър, натрошени орехи и подправки. Той е едно от най-популярните предястия в България. Приготвя се в цялата страна.
Капама (поречието на река Места)
Капамата е национално ястие, което се приготвя от населението по поречието на река Места. В него се слагат различни видове месо, кисело зеле, ориз и подправки.
Шкембе чорба (цялата страна)
Тази чорба се приготвя само в България и е характерна за цялата страна. Необходимите продукти за приготвянето й са нарязано на дребно телешко или свинско шкембе. Добавят се подправки - чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки.