Странната реакция на Ивет Добромирова получи отговор

Продуцентската къща "Телеман" и Нова телевизия определиха писмото на директора на пресцентъра на премиера като "недопустима" и "граничеща с цензура"

700 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Нова Броудкастинг Груп" е силно озадачена от реакцията от името на пресцентъра на Министерски съвет, като я смята за абсолютно недопустима. Така Нова телевизия отговаря на вчерашните твърдения на ръководителя на пресцентъра на Министерски съвет Ивет Добромирова, която обвини журналистът Сашо Диков, че е е манипулирал отговорите на въпроси, дадени му от премиера Марин Райков на брифинг на Министерски съвет в сряда, 17 април.

"Подобно действие от страна на пресцентъра на правителството граничи с грубо вмешателство в журналистическата работа и е в пълно противоречие с един от основните принципи на Етичния кодекс на българските журналисти, а именно, че "трябва да бъде гарантирано правото на медиите да работят без всякаква цензура", смятат телевизията.

Бившата журналистка вчера изпрати сигнал до СЕМ, Нова телевизия и Съюза на българските журналисти, в който обяснява как в предаването "Дикoff" е бил излъчен "грубо манипулиран и тенденциозно монтиран" материал. "Не само не бяха предадени точно думите на министър-председателя в отговор на въпросите, а тъкмо напротив - от излъчения откъс излизаше, че Диков е задал въпроси, които са били посрещнати с дълго мълчание и са останали с оскъден отговор и напълно без такъв", пише още Добромирова.

Според нея това е не просто некоректно, а е груба лъжа. "А когато зададените въпроси са и от първостепенния дневен ред на обществото в тези дни, тогава манипулацията е грубо нарушение на всички етични, морални и професионални норми. Лъжливите внушения бяха подсилени и от надписите на екрана. Един от тях гласеше: "Въпроси без отговор". Друг: "Близки срещи с Марин Райков", а трети имаше красноречиво съдържание: "Когато планината не отива при Мохамед, Мохамед отива при планината", обяснява главният ПР на Марин Райков.

Продуцентската къща "Телеман" коментира, че "от така изпратения документ не става напълно ясно дали това е становище на Министерския съвет на Република България и позиция на министър-председателя, или лична позиция на г-жа Добромирова.

"Телеман", която продуцира предаването "Дикoff", също реагира остро срещу безпрецедентното действие на Ивет Добромирова - да си позволи публично да обвини журналист за начина, по който предава информацията. "Подобно действие от страна на пресцентъра на правителството граничи с грубо вмешателство в журналистическата работа и е в пълно противоречие с един от основните принципи на Етичния кодекс на българските журналисти, а именно, че "трябва да бъде гарантирано правото на медиите да работят без всякаква цензура", пишат продуцентите.

"Така или иначе, почувствахме се по особен начин "поласкани" от нейното "внимание", тъй като не си спомняме друг журналист да е ставал обект на "специално отношение" от толкова "високо място", каквото е Министерският съвет на Републиката", добавят от там.

"Ние можем само да гадаем за мотивите, изсипали височайшия гняв на г-жа Добромирова върху побелялата глава на Сашо Диков, но не можем да отминем квалификациите и обвиненията в подписания, а вероятно и написан от нея текст", се посочва в изявлението.

Подкрепи Economic.bg