Строят второ летище край Сидни

Очаква се първите полети на новата аерогара да се осъществят през 2020 г.

Правителството на Австралия даде зелена светлина за построяването на второ международно летище на Сидни и се надява по този начин да стимулира националната икономика, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Премиерът Тони Абът потвърди, че новият аеропорт ще бъде в Баджерис Крийк, на около 45 км. западно от Сидни и строежът трябва да започне в най-близко време.

Летището "Кингсдорф Смит" на Сидни (на снимката) е основната врата на Австралия за света, но страда от ограничения на капацитета си и беше описано от бившия министър на транспорта като "строено във време, когато самолетите бяха по-малки и не толкова на брой". "Всички проучвания сочат, че без ново летище Сидни ще бъде трудно обслужван", заяви Абът. И допълни, че "Кингсдорф Смит" няма да може да поеме предвидения растящ брой пасажери през идните десетилетия.

Баджерис Крийк отдавна е сочено като мястото за ново летище, но все не се стигаше до градежа там поради страх от реакцията на гласоподавателите. Абът, който спечели изборите през септември, беше обявил, че ще стане известен като премиер на инфраструктурата, и заяви, че първо ще оправи пътищата, след това ще се гради летище. 

Новото летище ще струва около 2,5 млрд. австралийски долара, които ще дойдат предимно от частния сектор. Реално се очаква първите полети от и до новия обект да бъдат в средата на 2020 г. 

Коментари: 0