"Ако не искаме ток, да извадим файтоните и впрегатните волове"

Явор Куюмджиев, депутат от КБ и председател на парламентарната комисия по енергетика

"Ние сме държава, която има ниско потребление на електроенергия, бедно население, нямаме развито селско стопанство. Ако искаме да останем такава, може да се върнем по-назад – да извадим файтоните и впрегатните волове и да орем с тях. Ако искаме да се върнем към промишлено земеделие, ще ни трябват помпени станции. Ако искаме да се развиваме, ни трябва електричество”. Това каза депутатът от Коалиция за България и председател на парламентарната група по енергетика Явор Куюмджиев пред bTV по време на дебат за развитието на проекта АЕЦ "Белене".

Въпросът за строителството на ядрената централа бе повдигнат отново, след като вчера депутатите от енергийната комисия в НС проведоха заседание по темата на площадката на "Белене" по идея на бившия кмет Петър Дулев, който сега е депутат от Коалиция за България.

„Белене” ще стане”, обяви депутатът, като за пореден път препотвърди позицията на социалистите по проекта.

Колегата му от ГЕРБ и бивш икономически зам.-министър Валентин Николов обаче опонира: „Ясно е, че проектът няма да стане”.

Валентин Николов все пак припомни, че ако не се стартира сега „Белене”, ще изтече срокът на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) и проектът ще се измести много напред във времето.

Забавянето Куюмджиев обясни с два проблема - липсата на инвеститор и течащият анализ, който се изготвя от български специалисти и който не струвал нищо на държавата. Резултатите от него ще бъдат обявени, „когато му дойде времето”, тъй като не се оценявал строежът на „един курник”.

 

Коментари: 0