Съкращават оръжейниците без квалификация от ВМЗ

Приватизацията на заводите се очаква да приключи до 3 месеца

Снимка: БГНЕС

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Съкращенията във "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД Сопот (ВМЗ) ще засегнат най-вече оръжейниците с ниска квалификация. Това поясни пред националното радио президентът на КНСБ Пламен Димитров. Очаква се съкращенията в предприятието да започнат след около месец. Вече са готови критериите, по които ще се извършва подборът на хора за уволнение. Те включват възраст, трудов стаж и квалификация.

"Има около 360, ако не се лъжа, работни места, които Тотю Младенов договори с местния бизнес, реални работни места, не по програмни мерки. Отделно са договорени още около 500 в двете бюра по труда - в Сопот и в Карлово. Да го кажем освобождаване срещу работно място", поясни Пламен Димитров.

По думите му управляваната от него синдикална организация ще продължи да настоява за преструктуриране на военно-промишления комплекс, за да може да се осигури бъдеще не само за ВМЗ, но и за останалите предприятия от сектора. Пламен Димитров добави, че са дали конкретни предложения на премиера. Едно от предложенията е агенция "Отбранителна промишленост" да интегрира в себе си всички държавни структури - "Кинтекс", ВМЗ, както и междуведомственият съвет, който дава разрешения за съответните сделки, производството и износ на оръжия.

По-рано днес Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обясни пред Фокус, че очаква процедурата по приватизацията на ВМЗ да приключи до 3 месеца. Днес Народното събрание даде разрешение за приватизация на завода без стратегия.

Подкрепи Economic.bg