Създадоха вечен носител на информация

Дори след като е престоял на 200 градуса по Целзий няколко часа, новооткритият носител на информация може да съхранява данните непокътнати в продължение на милион години

400 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Учени от холандския Университета Твенте са успели да създадат почти вечен и неразрушим носител на информация, съобщава The Economic Times. Тестовете са показали, че дори след като е престоял на 200 градуса по Целзий няколко часа, новооткритият носител на информация може да съхранява данните непокътнати в продължение на милион години.

 Йероен де Врайс от нанотехнологичния изследователски институт MESA+ към Университета Твенте демонстрира, че е възможно да се съхраняват данни за неопределено дълъг период, без те да бъдат загубени. Той е избрал за носител на информация "вафла", състояща се от волфрам, капсулиран от силиконов нитрид.

Волфрамът е бил избран, защото може да издържа на екстремни температури. Върху волфрама се отпечатва QR код и е защитен от силиконов нитрид. Всеки пиксел от големия QR код съдържа по-малък QR код, който от своя страна съдържа различна информация.

За да се гарантира стабилността на данните, задължително енергийната бариера, която разделя информацията от неинформацията, трябва да съществува.

За да докаже, че данните ще са четливи дори след милион години, Йероен де Врайс е направил тест за стареене. Той е показал, че енергийните бариери остават достатъчно високи, за да предотвратят загубата на данни.

Сегашните твърди дискове имат възможност да съхраняват огромни обеми от данни, но след около 10 години на стайна температура някои вече дават дефекти. Причината е, че тяхната магнитна бариера е ниска и данните се губят.


Подкрепи Economic.bg