Нови програми за заетост през 2014 г.

14-дневен обществено полезен труд месечно

72 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В България през 2014 г. действат нови програми за заетост, предаде БНТ. Това са живот на социални помощи и 14-дневен обществено полезен труд месечно, обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова. Тя обясни, че за хората, за които това важи, от следващата година ще има професионално обучение.

"През останалите 2 седмици да бъдат насочени към курсове за квалификация, които не изискват голяма степен на образование. Това означава, че ще ходят на училище. Например строителни специалности", поясни Янкова.

Какво точно ще учат, зависи от региона, в който живеят. А целта после - да си намерят работа трайно. Очаква се обучението да продължава между 4 и 5 месеца. Шансът за около 5 хил. души да излязат от омагьосания кръг на социалното подпомагане ще струва малко над 500 хил. лв.

"Ако откажат да се включат, ще им бъдат прекратени социалните помощи, така както ако откажат да полагат обществено полезен труд", подчерта още Янкова.

За следващата година социалното министерство предвижда и още две програми за безработните. Едната, по която се работи със земеделското министерство, предлага хората да се включат в залесяването на отделни райони в страната. Другата програма за заетост ще продължи до края на 2015 година. Безработните ще поддържат паметници на културата и ще участват в курсове по реставрация.

"Възможно е някъде да бъдат обучени и като градинари, където има възможност за такава инфраструктурна поддръжка към музеите и някои от паметниците на културата", добави още заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

За Националния план за действие по заетостта за следващата година в проектобюджета са заложени 100 милиона лева.

Подкрепи Economic.bg