Свалят цени на горивата с промени в нормативната уредба

Възможността за сваляне на акциза е теоретична според вицепремиера

Правителството ще се бори с високите цени на горивата с промени в нормативната уредба. При посещението си в Панагюрище финансовият министър Симеон Дянков каза, че предстоящите изменения ще имат за цел да създадат условия за по-широка конкуренция, която да доведе до понижение в цените на колонката.

Според вицепремиера вариантът с намаляване на акциза не е възможен, защото подписаните от България споразумения при приемането й в Евросъюза предвиждат обратното – поетапното му увеличаване. Финансовият министър е на мнение, че доходите и акцизите трябва да са пропорционални и затова поетият ангажимент за акциза бил грешка.

Подобно на други представители на кабинета, като транспортния министър Ивайло Московски, Дянков отбеляза, че в момента акцизът за горивата у нас е под минималния праг за ЕС. По думите му има теоретична възможност да се поиска намаляване, но за целта трябва да има решение на Еврокомисията и останалите 26 страни-членки. Вицепремиерът отбеляза, че законодателството на девет от тях изисква да се проведе референдум.

Предложението за балансиране на ситуацията на пазара да се използва националният резерв също не може да стане бързо, обясни Дянков, защото това трябвало да стане едновременно в голяма група държави от ЕС, а следващата среща на европейските финансови министри е в средата на септември.

Коментари: 0