Световна банка: Кризата в Европа заплашва целия свят

Според председателят на институцията Джим Йънг Ким проблемите на стария континент може да доведат над 4% икономически спад в развиващите се държави

6846 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Дълговата криза в Европа няма да подмине по-голямата част от регионите по света. Това каза президентът на Световната банка Джим Йънг Ким, по време на първата си публична реч след стъпването си в длъжност на 1 юли. Според него трябва да се направи всичко възможно, за да се задържи силният икономически ръст на развиващите се държави, който регистрираха през последните десет години.

"Дори ако кризата в Еврозоната се задържи, тя все още може да намали с около 1.5% икономическият ръст в голяма част на регионите по света. При развиващите се държави спадът може да достигне 4% или дори повече", коментира Ким. По неговите думи това ще предизвика дълбока глобална рецесия.

"Около 30 развиващи се държави дори могат да имат икономически спад от 6% и повече на годишна база", каза Ким. Според него това ще очертае допълнителни предизвикателства през международните институции, които се борят със световния глад.

"Засега най-бедните нации изглежда, че по някакъв начин са изолирани от ефектите на кризата в Еврозоната, заради ограничените експозиции на тези пазари на международните финансови пазари", добави той.

Подкрепи Economic.bg