Светът отбелязва „Часът на Земята“

Инициативата на WWF започва през 2007 г.

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Една от най-мащабните акции на World Wide Fund (WWF) – „Часът на Земята“, ще се състои днес от 20.30 часа. По време на инициативата, хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват. По този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще. 

В световен мащаб „Часът на Земята“ започва през 2007 г. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. През изминалата година в кампанията се включиха 7000 града в 152 страни по целия свят.

За втора поредна година инициативата на WWF ще работи с платформата„Аз правя, ти действаш“, базирана в YouTube. Платформата дава възможност на хората да споделят своите лични предизвикателства, задавайки въпроса „Какво би направил ти, за да спасиш планетата?“. Обещанията, които отправят хората са различни: да посадят дърво, да се откажат от употребата на пластмасови бутилки или да използват енергоспестяващи крушки. 

През 2012 г. чрез „Аз правя, ти действаш“ 4 млн. души отправиха своите предизвикателства като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво бъдеще и вдъхновиха своите общности. 

В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка година неговите привърженици стават все повече. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.

През 2013 г. посланици на инициативата отново ще бъдат музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Мартин Заимов, актьорът Юлиан Вергов и Вера Петканчин, представител на Коалиция "За да остане природа в България". 

Подкрепи Economic.bg