Технологичните гиганти масово съкращават персонал

Световните мастодонти, всички от които икони в една или друга област, днес изпитват все по-големи трудности

112 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Преструктуриране на дейността, намаляване на разходите и... съкращаване на персонал. И то на допълнителни работни места, спрямо предварително обявени планове за свиване на работната сила. Това са определенията, които в последните дни присъстват в съобщенията на технологичните гиганти на планетата.

Световните мастодонти, всички от които икони в една или друга област, изобретатели и променили историята, и накарали ни да мислим, че без техните устройства животът би бил немислим, днес изпитват все по-големи трудности.

Най-голямата компания в света за осветителни тела - Royal Philips Electronics е най-пресният пример за съкращения на персонал с цел свиване на разходите. Към предварително обявените 4500 бройки, изобретателят на компакт диска добави още хиляда служители.

Най-големият производител на персонални компютри в света Hewlett-Packard (HP) добави още 2000 работни места към планираните 27 хил. съкращения. Броят на позициите, които ще бъдат закрити след като компанията отчете загуба от 8.9 млрд. долара за третото тримесечие, са общо 29 000.

Далеч не толкова розово изглежда и положението на фотоиконата Eastman Kodak. Компанията, която през януари поиска защита от кредитори, продължава да се мъчи да оцелее в дигиталния свят. След като от началото на 2012 г. от дружеството са съкратили 2700 човека, в оставащите месеци на годината още 1000 души ще се разделят с работата си. Жертва на реорганизацията паднаха настоящите главен оперативен и главен финансов директор.

Японската корпорация Sony също обяви планове за съкращаване преди няколко седмици. Плановете са да бъдат освободени 1000 служители заради бъдещето преместване на централния офис на фирмата в Токио.

Sharp, най-големият производител на уреди с  течно-кристални дисплеи в Япония, също изпада в немилост напоследък. В рамките на шест месеца от встъпването си в длъжност, президентът Такаши Окуда съкрати  служителите за първи път в последните шест десетилетия, след  като компанията повиши прогнозата си загубата за цялата.

Друг водещ производител на компютри - Dell има песимистични очаквания за приходите и печалбата за следващата фискална година, което не изключва възможността и този технологичен гигант да прибегне до съкращения на служители.

Подкрепи Economic.bg