Тежки загуби за високодоходните валути

Движенията между трите основни валути бяха слаби като еврото се опитва да нараства след едноседмичните дъна срещу долара и йената

Високо доходните валути започнаха деня с тежки загуби, докато останалите валути се опитват да намерят по-ясна посока на търговия, докато инвеститорите следят внимателно развитията в Украйна. Междувременно Китай отчете за първото тримесечие най-слаб икономически растеж за последните 18 месеца. Пекин все още не се поддава на натиска да инжектира свежи стимули в икономиката. Това, заедно със започналата военна операция в Украйна срещу сепаратистите, доведе до слабост на високо доходните валути.

Новозеландският долар падна до едноседмично дъно от 0.8592 срещу зелените пари след данни за годишната инфлация, която се забави до 1.5% и принуди пазарите да намалят залозите си за агресивни покачвания на лихвите през тази година. Австралийският долар също слезе до едноседмично дъно от 0.9337 срещу щатския долар, след като вчера претърпя най-големия дневен спад за последния месец. Двете тихоокеански валути паднаха и срещу еврото и йената.

Движенията между трите основни валути бяха слаби като еврото се опитва да нараства след едноседмичните дъна срещу долара и йената и се котира съответно на 1.3816 и 141.17. Долар/йена е 102.16 след търговия в предишния ден между 101.50 и 102.

Данни от САЩ във вторник показаха, че индекса на потребителските цени е скочил малко през март, което е възможен сигнал, че дефлационния тренд се е изчерпал. Увеличението би трябвало да намали страховете във Федералния резерв, че инфлацията е прекалено ниска, въпреки че покачването е прекалено малко и няма да доведе до промяна на нулевите лихви в близко бъдеще.

Дилърите очакват по-късно днес реч на председателя на Фед Джанет Йелен пред икономически клуб в Ню Йорк като темата ще е монетарната политика и икономическото възстановяване.

 

Технически разпродажби свалиха златото надолу към 1300 долара

Златото се бори около нивата от 1300 долара след спада дошъл вчера при технически разпродажби и заради опасенията за спадащо търсене от най-големия потребител Китай.

Цената на жълтия метал пада въпреки повишеното геополитическо напрежение в Украйна. Търсенето на сигурност в златото така и не нарасна дори и след като Киев даде начало на операция срещу сепаратистите в руско говорящата източна част на страната.

В момента котировките са 1303 долара при спад вчера с 1.8%, който в един момент стигна до дъно от 1290.34 долара за тройунция.

Китайски фирми може би са затворили около 1000 тона злато във финансови сделки. Това показа индустриален доклад, който индикира, че голяма част от вноса е бил употребен за набиране на средства, тъй като кредитните условия в страната стават все по-затегнати, а не за задоволяване на потребителско търсенe.

Активите на най-големия в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust нараснаха във вторник с 0.60 тона до 806.82 тона.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0