Топ 10 на най-скъпо продадените предмети на Apple

Повечето от тях са изтъргувани онлайн или на търг

Повечето от нас намират цената на MacBook Pro с Retina Display за прекалено висока, но тя е направо ниска в сравнение с някои предмети на компанията продадени онлайн, или от акционни през последното десетилетие.

От сайта Complex ни предлагат класация с 10-те най-скъпо продадени предмета на Apple.


10. Кутията с инструменти на Стив Возняк

Тази синя метална кутия някога е била собственост на съоснователя на Apple Стив Возняк. Реликвата е била използвана от него по времето, когато той и Стив Джобс са работили по Apple I и II. Оригиналните инструменти отдавна вече не са вътре, но това не пречи луд фен на компанията да плати за нея $ 7 000.


9. Юбилеен Apple Mac компютър

Дизайнер на този компютър е Джонатан Айв. Той се появява на пазара още през 1997 година, но тогава не успява да предизвика интерес у компютърните потребители, главно заради високата му цена $ 5 501. Преди време обаче машината беше продадена в eBay за $ 7 300.


8. Apple Lisa I

Когато персоналният компютър Apple Lisa I се появява за първи път на пазара преди около трийсетина години неговата цена е била $ 10 000. Наскоро обаче, един от тези компютри беше продаден в eBay за $ 15 000.


7. Табела с името на компанията

Тази табела е била използвана в ранните дни на компанията при представянето ѝ по търговските изложения, а по-късно дори е била и на вратата на първия офис на Apple. В последствие обаче се оказва в боклука, откъдето бива взета от вече бившия инженер на компанията М. Томас Лигет младши. През 2008 година той я продава за $ 18 000.


6. Рекламно лого на Apple

Бившият изпълнителен директор на Apple, Дел Йокам, лично е поръчал тази реклама на американския художник Анди Уорхол. Можете дори да забележите, че тя е подписана от великия художник. Години по-късно, това рекламно лого на Apple Macintosh е било продадено за $ 26 000.


5. Apple I

Компютърът е продаден за 42,766 долара в eBay и включва също клавиатура към цената.


4. Apple I

На 4-то място идва отново същия моде, този път продаден през 1999 година за $ 50 000.


3. Комплект Apple I

Същият модел е продаден в eBay за 50,000 хиляди долара през ноември 2009 година. Година по-късно обаче същият комплект вдига стойността си четворно до 213,600 долара. Купувачът остава анонимен.


2. Дънна платка от Apple 1

Запален фен на марката се е разделил със сумата $ 374 500, само и само да притежава дънна платка на оригиналния Apple 1.


1. Документи от основаването на Apple 

Най-ценната вещ в историята на компанията се оказват документи от основаването ѝ. Тези документи са били продадени на търг в Ню Йорк за $ 1 350 000. На тях ясно личат подписите на Stephen Wozniak, Steven Jobs, и Ronald Wayne.

Коментари: 0