Трайков: Искът на "Атомстройекспорт" е шанс за България

Имаме много силни аргументи срещу тази претенция на руската компанията, коментира Трайков

76 ~ 1 мин. четене

Искът 1 млрд. евро на "Атомстройекспорт" заради спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене" дава шанс за България изцяло да прекрати този проект. Това мнение изрази бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред БНР.

Той определи като много слаб ход иска на руската компания. Предявяването на тази претенция е стъпка замислена като средство за натиск в контекста на целия комплекс от енергийни теми, които трябва да се изяснят в следващите месеци между България и Русия, коменентира Трайков.

„На практика те биха един балонен сервис и в момента правителството на България просто трябва да забие топката”, каза той.

Според него нашата страна разполага с много силни аргументи срещу иска, а и срещу цялостното поведение на "Атомстройекспорт" по този проект. Руската компания е неизрядна по много клаузи на подписаните споразумения, посочи Трайков като добави, че е напълно убеден, че България има всички шансове да спечели.

Ексминистърът призна, че неговите притеснения са били насочени повече към това какви биха могли да са евентуалните договорки при една дружеска раздяла. „Дружеската раздяла можеше наистина да бъде дружеска, да бъде договорена по начин, който да минимизира финансовите щети и за двете страни, да се търси някакъв вид сътрудничество в Седми блок на "Козлодуй". При това положение вече е ясно, че дружеските разговори, ако е имало такива, са прекратени”, категоричен е той.

Трайков смята, че в момента ядрен проект номер едно за България е удължаването на живота на Пети и Шести блок в АЕЦ "Козлодуй".

Подкрепи Economic.bg