„Тройката“ иска да спре сливането на NBG и Eurobank

Опасенията на кредиторите са, че новосформираната финансова институция ще бъде прекалено голяма

148 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Тройката" (МВФ, ЕЦБ и ЕС) е поискала от Гърция да спре сливането на National Bank of Greece (NBG) и Eurobank, пише Reuters. Според неофициалната информация международните кредитори се опасяват, че новосформираната финансова институция ще бъде прекалено голяма, за да успеят регулаторите да се справят с нея.

"Това, в общи линии, са аргументите на Тройката", казва банкер през Reuters, пожелал анонимност.

Информацията е изненадваща, тъй като именно кредиторите настояваха банките в страната да се консолидират и така да се справят по-лесно с кризата. Самата сделка беше стартирана през октомври 2012 г., а през февруари 2013 г. Eurobank прие NBG да придобие всичките и акции.

Двете банки, които имат дъщерни компании и у нас, вече започнаха да интегрират операциите си, след като получиха одобрение от властите.

Новата финансова институция ще има общи активи в размер на 174 млрд. евро, заеми от 113 млрд. евро и депозити за 85 млрд. евро, показват данни от финансовите отчети на банките за 2012 г.

Сливането се очаква да доведе до икономии на разходите в размер на 630 млн. евро годишно след края на 2015 г. Ръководителите на NBG заявиха, че до 25% от клоновете може да се преструктурират след сделката.

Опасенията на кредиторите вероятно са свързани и със случилото се в Кипър, където банковата криза доведе до затварянето на втората по големина банка, Laiki и до безпрецедентно конфискуване на част от депозитите над 100 000 евро.

Водещ директор на NBG коментира, че банката няма намерение да променя плановете си.

"NBG ще пристъпи към сделката, в резултат на която ще погълне Eurobank - сделка, която получи одобрението на гръцките и европейските власти. Нашата цел е да я финализираме до юни", казва неназованият мениджър, отказвайки допълнителен коментар.

Вестник "Катимерини" написа вчера, че искането на Тройката сливането да бъде спряно е проблем, тъй като то е на финалната си права. Според изданието, обаче, гръцкото правителство се надява, че опасенията на международните кредитори могат да бъдат оборени.

Подкрепи Economic.bg