Трябва нов търг за „Южен поток”

Небоходим е професионален дебат за рисковете и ползите от проучванията и добива на шистов газ, казва бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев

Интервю:

Трябва нов търг за „Южен поток”
84 ~ 5 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Г-н Добрев, наскоро, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, имахте среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Какви проблеми обсъдихте?

Обсъждахме енергетиката в България и какви са възможните решения за излизане от трудната ситуация. В последните години станахме свидетели на това как с опит да се провежда социална политика през цената на тока, се докараха до фалит почти всички дружества в енергетиката. Най-застрашени в момента са Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За 2013 г. те генерираха огромни загуби. Ситуацията не е по-различна и за 2014 г. и към шестмесечието също ще има големи загуби. Загубата за на НЕК за 2013 е над 320 млн. лв. Задълженията само за една година нарастват с 30%, или с над 600 млн. лв. от общите задължения за 2012 г.

Още миналата година ние настоявахме, че социална политика не може да се прави през цената на тока. И намалението с 5%, което никой не усети, в крайна сметка ще си го платим с лихвите. Така изглежда към днешния ден.

Какво препоръча комисарят Йотингер на България във връзка с тези проблеми?

Европейската комисия изисква от нас да спазваме европейските правила както относно либерализацията на пазара на електроенергия, така и по отношение на големите инфраструктурни обекти.

Става дума за т.нар. Трети енергиен либерализационен пакет на ЕС?

Нарушаването на тези европейски правила води до наказателни процедури за България. Няколко такива вървят в момента. Две са свързани с действията на това правителство по „Южен поток”.

Европейските правила казват, че за избор на изпълнител трябва да има прозрачен конкурс, обявление в европейския вестник, за да може всички компании да участват в търга. И за да се постигне най-доброто качество и най-добрата цена.

Конкурсът в България е проведен между Коледа и Нова година, за да може да кандидатства определена компания. Тази фирма бе известна още септември 2013 г., когато самата Стройтрансгаз обяви  на интернет-страницата си, че е спечелила търга в България, три месеца преди той да стартира. Така че в интерес на България и българските граждани е да бъде проведен прозрачен конкурс. Второ, в интерес на българските граждани е да има конкуренция по тази тръба – да може всеки, който иска, да доставя газ до България по този газопровод. Ако това го има, ще имаме повече от един доставчик на газ – ще има други компании. Нищо лошо няма в това да има и други доставчици на газ, нали за това се борим от 20 години, да диверсифицираме източниците на газ. Тази конкуренция ще намали цените на газа в цяла България. Затова спазването на европейските правила не е самоцел – те са в интерес на България.

Как ще се разреши този проблем? Трябва ли да има нов търг за изпълнител на „Южен поток”?

Според мен трябва да се проведе нова, открита и прозрачна тръжна процедура. Която със сигурност ще постигне и по-добра цена, защото при този нагласен търг от м.г. цената скочи от 3 на над 4 млрд. евро. Освен новата процедура, в никакъв случай не трябва да се приемат предложенията на депутати от БСП, които изключват газопровода „Южен поток” от европейските правила по отношение на достъпа на други доставчици на тръбата. Според някои документи, тези промени са предложени от „Южен поток транспорт”. Което е огромен скандал – във всяка една държава само това би предизвикало оставка на цялото правителство, не само на министъра на енергетиката, който го е допуснал. Право на законодателна дейност в България имат единствено Министерски съвет и народните представители. И няма по-ярък пример за лобизъм от това народни представители от БСП да внесат текст в законопроект, който им е даден от частни компании, и то – извън страната.

Какъв е изходът за България от енергийната криза?

Опасяваме се, че следващото правителство ще се окаже в ситуацията на ГЕРБ през 2009 г. Подписани са грандомански договори, за които няма осигурено финансиране. Да се надяваме, че това няма да се случи. Знаете, през 2009 г. имахме „Голям шлем” от енергийни проекти (сред тях АЕЦ „Белене” и петролопровода „Бургас – Алекнсандруполис” – бел. ред.), от който остана само „Южен поток”. По начина обаче, по който се реализира „Южен поток”, той се води към провал.

От друга страна, се водят преговори за VII блок в АЕЦ „Козлодуй”. Ние нямаме много информация за тях, но се надяваме те да не поставят държавата в неловката ситуация да не може да осигури средства. Или да се налага да дава банкови или държавни гаранции, или да залагат V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй” за строителството на VII-и. С големите проекти трябва да се борави изключително внимателно.

По времето, през което аз бях министър, освен спирането на „Белене” и ВЕИ-проектите, се подписаха само два нови договора. Единият е за проучванията в дълбоко Черно море с Total, OMV и Repsol. И това е договорът, който ще бъде оценен от цялото българско общество след няколко години, когато приключат проучванията и започне добивът в Черно море на собствен газ. Ползите от него, както преки, така и косвени, са най-стратегическото решение за икономиката на България в последните 20 години, според мен.

Вторият е новият договор за доставка на газ в България, който бе подписан на 22% по-ниска цена. И то – директен договор с „Газпром”, а не с посредници, както бе през целия преход. Тук възниква въпросът защо сегашното правителство прави няколко първи копки на „Южен поток”, измислени процедури, а не води вместо това преговори за намаляване цената на газа. Както всички европейски държави направиха в последната една година.

ГЕРБ има ли план за възтановяване на енергийния сектор, ако се върне на власт?

Планът е този: независим регулатор, подкрепа на енергийно-бедните в страната през механизмите на бюджета, инвестиции в енергийната ефективност. Ако отворим една скоба - тези 2 млрд. лв. дефицити в енергетиката за последните година и няколко месеца са достатъчни, за да се санират всички панелни блокове в България. Ефектът от санираните жилища щеше да е много по-голям, отколкото 5% отстъпка в цената на тока.

Планира ли ГЕРБ да премахне мораториума за прочувания и добив на шистов газ? 

По отношение на мораториума за шистов газ, винаги сме смятали, че по тази тема трябва да има дебат в обществото. В миналото Народно събрание имаше специална комисия, която да обследва този въпрос. България остана единствената държава в света, която все още има мораториум върху проучванията, не само върху добива. Великобритания, където също имаше ограничения, въведе данъчни стимули, за да навакса изоставането си в добива на шистов газ в сравнение със САЩ. Така че тази тема не трябва да бъде табу – трябва да има професионален дебат за рисковете и възможностите за такъв добив.

Цялото интервю четете в бр. 39 на сп. "Икономика"

Коментари: 0