УЕФА затяга финансовия контрол над футболните клубове

Собствениците на клубове няма да могат да наливат пари, без инвестициите да са основателни

3635 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Въпреки че още през 2009 г. Европейската футболна асоциация (УЕФА) въведе правила за финансов феърплей, отборите на стария континент продължават да трупат загуби. Това подтикна Асоциацията поиска още по-ясни гаранции от клубовете, че ще спазват регламентираните правила и ще харчат колкото изкарват, пише Financial Times.

Данните от годишния сравнителен доклад на УЕФА за финансовото състояние на 679-те клуба от топ първенствата в Европа показват, че от 2007 г. насам заплатите във футбола се увеличават средно с 38% годишно. В същото време обаче приходите се увеличават с 24%, което води до загуби и трупане на дългове.

Само за 2011 г. регистрираните нетни загуби на клубовете на Стария континент са достигнали рекордните 1.7 млрд. евро. Половината от тях са натрупани само от 10 клуба.

"Всички клубове трябва да представят доказателства за прозрачността на бюджетите си", коментира генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино. "Изготвили сме методология, която определя реалната стойност на сделките. Собствениците на клубове не може просто да наливат пари пряко или косвено, без инвестициите да са основателни", допълни той.

Футболните клубове ще трябва да спазват финансовите правила, за да бъдат допускани до шампионатите, организирани от УЕФА. Новите условия ще гарантират, че клубовете наистина ще харчат според възможностите си.

Financial Тimes припомня случая с първодивизионния испански клуб Малага, на който УЕФА отне правото да участва в европейските турнири за срок от една година. Причината - закъснели плащания.

Подкрепи Economic.bg