България обвини "Хизбула" за атентата в Бургас (обновена)

Бомбената атака е финансиран от ливанската групировка, посочи Цветанов

Снимка: БГНЕС

148 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

България разполага с данни, че атентатът в Бургас е финансиран от ливанската шиитска групировка "Хизбула". Това стана ясно от думите на вицепремиера Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Вътрешният министър посочи, че "може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на "Хизбула".

Преди това Цветанов обяви, че са установени самоличностите на три лица, които са участвали в нападението на летището. В България те са се движели с фалшиви шофьорски книжки от Мичиган. "Беше открита фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Филип, беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Рико, с фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Дженсън е нает автомобил на територията на Равда", обясни Цветанов.

За двама от тях е установено, че са разполагали с паспорти от Австралия и от Канада. И двамата са пребивавали в Ливан - единият от 2006 година, а другият от 2010 година. В тази страна са били изработени фалшивите им шофьорски книжки, посочи още Цветанов. В Европа двамата са влезли с истинската си самоличност, а след това при придвижването си в България са се легитимирали с неистинските шофьорски книжки от Мичиган.

"Установихме цялото движение от момента, от който са започнали да се регистрират тези лица. На територията на страната те са пребивавали в периода 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът", каза министърът.

Позицията, която България зае с обявяването на резултатите от разследването, беше предшествана от коментари от някои световните медии. По-рано днес The Wall Street Journal обяви, позовавайки се на свои източници от САЩ Близкия изток, че днес България ще излезе с доклад, с който вината за атентата в Бургас да бъде прехвърлена върху ливанското радикално движение. 

"Срещата на висши правителствени служители в малката балканска страна може да има широк отзвук за нелеките отношения между Европа и ливанската групировка "Хизбула", писа също днес New York Times в коментар за предстоящото съвещание при българския президент.

ЕС ще обмисли резултатите от разследването, Белият дом призова Европа да действа срещу "Хизбула"

Към резултатите от разследването трябва да се подходи сериозно, тъй като те се отнасят до терористична атака на територията на ЕС, довела до смъртта на невинни хора. Това коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън по повод изненесаната информация за атентата в Бургас.  В изявление си Аштън поздравява българските власти за "постигнатия резултат по това сложно разследване". Според нея изводите трябва да бъдат оценени много сериозно.

От Белия дом моментално призова Европа да предприеме действия срещу увеличаващата се заплаха на "Хизбула".
Съветникът на президента по въпросите на сигурността и борбата с тероризма Джон Бренан призова европейските държави да вземат "проактивни действия" за разкриване на инфраструктурата на "Хизбула", финансирането и мрежите й.

Ливан предложи да сътрудничи

"Ливан е готов да окаже сътрудничество в опитите на разследването да изясни обстоятелствата около атентата, който бе извършен на 18 юли 2012 година на летището в Бургас", заяви малко след изявлениета на българските власти премиерът на Ливан Наджиб Микати, цитиран от Агенция "Франс Прес".

Подкрепи Economic.bg