Учените напредват с ваксината срещу малария

Ваксината е подействала при 100% от доброволците

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Американски учени са направили сериозен напредък в изработването на ваксина срещу малария, предаде CNN. Резултатите от съвместната работа на Националния институт по алергология и инфекциозни заболявания, Военноморския център за медицински изследвания и Военния институт Уолдтър Риид са публикувани в престижното научно списание "Science".

Ваксината е произведена от компанията за биотехнология Санария, чиято мисия е изцяло посветена на борбата с маларията. По данни на компанията, болестта води до 300 милиона болнични случаи и един милион жертви годишно.

Болестта се причинява от паразит и се разпространява чрез ухапване от заразен комар. Най-засегнати са по-голямата част от Африка, части от Северна и Южна Америка, и места в Азия. Вече 20 години учени от цял свят работят за намирането на ваксина срещу малария, но без резултат до този момент. Методи за борба срещу маларията включват лекарства, пръскане срещу комари и употребата на мрежи срещу насекомите, като никой от тях не е 100% успешен.

В тестването на ваксината са взели участие 57 доброволци. Макар че ваксината е подействала в 100% от случаите, учени твърдят, че ще са необходими още много проучвания и тестове до излизането на ваксината на пазара. Този процес може да отнеме от 8 до 10 години.

Подкрепи Economic.bg