Учителите припомниха на Орешарски за „седянката“

Преподавателите са "шокирани и безкрайно разочаровани от визирания за кандидат-премиер във възможно бъдещо правителство г-н Пламен Орешарски"

4022 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" протестира срещу възможността БСП да състави правителство с премиер Пламен Орешарски. Позицията си учителите изразиха в открито писмо до лидера на социалистите Сергей Станишев. То е подписано от председателя на синдиката Юлиян Петров.

В него се посочва, че членовете на синдиката са "шокирани и безкрайно разочаровани от визирания за кандидат-премиер във възможно бъдещо правителство г-н Пламен Орешарски".

"Споменът на всички работещи в образователната система за грандиозната учителска стачка през 2007 г. и поставеното тогава на колене правителство на тройната коалиция никак не е избледнял", се казва в съобщението. Възмущението на учителите е по повод изказване на Орешарски, който от позицията на министър на финансите, заяви по повод протестите на учителите: "Да разваляме седянката".

"За българските учители и интелигенция все още тегнат обидните и нагли квалификации на тогавашния министър", заявява от синдиката. Към днешна дата те определят отношението на Орешарски през 2007 г. за "подигравка с достойнството и конституционните права на българските учители, на хилядите родители и техните деца и ученици."

"С псевдореформата в образованието по идея на Пламен Орешарски, започнала през 2007 г., се закриха 461 училища и близо 100 детски градини, което доведе до обезлюдяване на много населени места, като доказа, че държавата абдикира от своите ангажименти за равния шанс за образование на много български деца и ученици", се казва в позицията.

В края на писмото от синдиката се обръщат към лидера на БСП Станишев с предложението да преосмисли кандидатурата си за премиер, като дотогава да помоли "г-н Пламен Орешарски преди да влезе в българския парламент да направи публично извинение към педагозите в България и да им поиска прошка". В противен случай събитията от 2007 година и обидите към родното образование ще висят като дамоклев меч над главата на кандидат-премиера, завършват писмото си синдикалисти.

Подкрепи Economic.bg