Украинската гривна се срива с всеки изминал ден

Гражданите на страната купуват долари, валутата става дефицитна по банките и чейнджове

Политиката удря по макроикономическата стабилност

820 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Украинската национална валута гривна (UAH) поевтинява с всеки изминал ден, алармират бизнес медиите и икономистите в Киев.

Стойността на гривната спрямо щатския долар ($) и единната европейска валута (€) се променя всеки ден в посока надолу, което може да се види и по променящите се табелки върху банките и обменните бюра в украинската столица.

Авторитетното бизнес списание Forbes Украйна пояснява, че вчера съотношението към американската валута удари поредното дъно от 8,8 UAH/$ при междубанкови операции.

Този път обаче причината не е само в нестабилната политическа ситуация в Украйна и големите градове, но и „мечешката“ услуга от страна на Москва. Оказа се, че Русия все още не е превела на Украйна поредния транш от мащабния заем за евентуално присъединяване към Митническия съюз от 15 млрд. Долара – става дума за забавени $2 млрд., които Киев трябваше да получи според споразумение от декември 2013 г.

Освен това се пояснява, че Украйна се намира в общ тренд със страните, които са направили девалвиране на националните си валути – Аржентина, Турция и Русия. На фона на политическата нестабилност в Киев, само в понеделник бяха продадени цели 4,3 млрд. долара в междубанковите операции

Става ясно, че Киев вече дължи вноска от 1 млрд. долара към Международния валутен фонд (МВФ), които трябва да плати само след една седмица - на 12 февруари. „Това също негативно се отразява на способността на Националната банка на Украйна (НБУ) да поддържа валутния курс на същестуващите нива“, констатира Forbes.ua.

Според водещите в страната икономисти, които се появяват в студиото на украинската телевизия „Бiзнес“, за да коментират наблюдавания от дни и седмици насам спад, ситуацията е наистина сложна. Причината е на първо място в Майдана, който намалява атрактивността на Украйна като инвестиционна дестинация и носи преки загуби на икономиката. На второ място са опитите на държавата още повече да притисне частните банки, които се надзирават от НБУ.

Не на последно място е и неспокойствието сред населението, което не знае какво ще се случи. Според украинските медии засега паника на пазара на валутата няма, но да се купи американският долар не е лесно - валутата в кеш, в момента, почти не се предлага в обменните бюра и банките. Тази обстановка е благоприятна за валутни спекуланти, които извършват нерегламентирани сделки с голям марж.

„Какво провокира ръста на валутния курс? Най-напред паниката сред участниците на пазара и населението“, казва зам.-ген. Директор на украинска рейтингова агенцич „Експерт рейтинг“. Сред аспектите, които не са споменати сега, той отбелязва и състоянието на дълговете на украинската национална енергийна компания „Нафтогаз“ за доставките на синьо гориво от страна на Газпром и частните играчи.

Според други анализатори да се говори за паника все още е рано, като сред стабилизращите фактори е това, че украинците са били готови към подобен срив на гривната и са успели да спестят или да си закупят валута.

Същевременно, все повече украинци се подвеждат, че доларът задължително ще поскъпва и в среднесрочен и дългосрочен план, а позитивни пазарни данни хората не очакват. Според някои медии въпрос на време е доларът да поскъпне в Украйна до 9 UAH, дори НБУ да продтължава да се опитва да го натиска надолу чрез намеса с всички възможни регулаторни инструменти.

 

 

  

Подкрепи Economic.bg