Устройство за 20 долара хаква автомобили

CAN Hacking Tool позволява управление на мигачи, фарове, електрически стъкла, спирачна система

244 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Испански техници създадоха евтино устройство, което прихваща електронното управление на съвременните автомобили. CAN Hacking Tool се предлага на цена 20 долара. Джаджата може да се управлява чрез Bluetooth. За следващите модели се предвиждат и GSM модул, който ще направи инструмента още по-евтин, пише изданието Daily Mail.

Единственият недостатък на устройството е, че трябва да се инсталира в самата кола, като операцията за това отнема пет минути. Целта на разработчиците на продукта е да покажат на автомобилните компании колко уязвима е електрониката на колите им. Те не планират масово производство на хакерския инструмент.

CAN Hacking Tool позволява монтиране на различни места, включително в багажника, и не изисква свързване към конкретна диагностика. Устройството е тествано на различни автомобили и позволява управление на мигачи, фарове, електрически стъкла, спирачна система и други.

Очаква се по време на конференцията Black Hat Asiq, която ще се проведе в Сингапур през март, испанците да демонстрират възможностите но технологията си.

Подкрепи Economic.bg