ВМЗ-Сопот е в стачна готовност

Ако до края на тази седмица не им бъдат изплатени забавените от март възнаграждения, оръжейниците ще преминат към протестни действия

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Работниците от ВМЗ-Сопот вече са в стачна готовност, обявиха синдикалисти от предприятието, цитирани от Kmeta.bg. Ако до края на тази седмица не им бъдат изплатени забавените от март възнаграждения, оръжейниците ще преминат към протестни действия. "Нито едно от поетите министерски обещания за ВМЗ-Сопот не е изпълнено до сега. Хората продължават да си чакат парите и накрая ще вземат сопите и този път ще ги поведем", заявиха от профсъюзите.

Структурата на "Подкрепа" в предприятието подготвя протестни действия, а хората ще чакат само до края на тази седмица. В момента работниците са на мнение, че дори оставката на сегашния директор няма да реши проблемите. Хората са готови на протести, защото не са получавали заплати от месец март насам.

В средата на месец юни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се срещна с работници и синдикати от предприятието, след като те изпратиха писмо до него. Хората настояха за разговор по повод неизплатените заплати и още тогава изразиха готовност за нови стачки.

Тогава Стойнев обясни, че иска предприятието да остане държавно и пое ангажимент хората да получат заплатите си. "Отговорно заявявам, че ще помагам на ръководството за намиране на дългосрочни поръчки", обеща тогава Стойнев. Той се ангажира, че до няколко дни ще е ясен механизмът, по който ще бъдат изплатени заплатите на работниците от ВМЗ.

Дружеството продължава да е в затруднено положение. Натрупаните дългове са за 170 милиона лева. Всичките активи на ВМЗ "Сопот" са ипотекирани или заложени като обезпечение на кредитори. В началото на тази година 850 души останаха без работа. Част от тях напуснаха доброволно, заради забавяне на заплатите. Друга част бяха съкратени.

Подкрепи Economic.bg