ВСУ провежда безплатен курс по информатика

Участниците в курса разработват игри за таблети, които са лесни за използване и от децата, и от възрастните

252 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Повишеното търсене на софтуерния пазар на приложения за мобилни устройства и липсата на достатъчно мобилни приложения за образователни цели провокират организаторите да отворят вратите на Варненския свободен университет за младите хора и техните учители с интереси в областта на информационните технологии.

Варненския свободен университет организира безплатно обучение с лектори от катедра „Информатика”, които разработиха образователни мобилни приложения и игри. Разработваните проекти са с различна степен на сложност, съобщиха от пресцентъра на университета. 

„Ние искаме да мотивираме младите хора да използват мобилните си устройства с образователна цел. Нещо повече – да ги предизвикаме сами да създават такива приложения”, посочи ръководителят на катедрата доц. д-р Галина Момчева.

Участниците в курса разработват игри за таблети, които са лесни за използване и от децата, и от възрастните. В процеса на обучение курсистите минават всички етапи от проучването на пазара, през разработка на приложения по необходимост. Готовите проекти се публикуват в свободна платформа, от където могат да бъдат купени. Това са всички елементи на предприемачеството.

Освен успешната пазарна реализация на проектите, сертифицирането е също важен етап в този процес. След завършване на обучението си по създаване на мобилни приложения през август 2013 във ВСУ всички участници получават сертификати за обученията, в които са участвали: разработка на мобилни приложения със Scratch базирани средства; разработка на мобилни приложения с App Inventor; разработка на мобилни приложения с PhoneGap. Най-добрите учители, участвали в обучението ще получат и сертификат за обучители в посочените курсове.

Подкрепи Economic.bg