Великобритания планира да строи космодрум

Очаква се той да бъде пуснат в експлоатация до 2018 г.

Великобритания планира да строи космодрум

Снимка: архив

148 ~ 1 мин. четене

Великобритания планира да построи космодрум, от който ще се осъществяват полети с комерсиална цел, пише The Guardian. Плановете са той да бъде използван от британската компания Virgin Galactic и американската XCOR, занимаващи се с организирането на космически туризъм.

Очаква се космодрумът да бъде пуснат в експлоатация до 2018 г. Правителството вече е избрало мястото на разположение на обекта и ще бъде обявено във вторник по време на авиошоу във Фарнбъро. Според експерти потенциалните локации са осем. Сред тях са Северна Шотландия, остров Бристъл, Норфолк или Западните острови.

Привличането на изобретателя Алън Бонд към строителството на космодрума, също би могло да повлияе на плановете относно разположението му. Компанията на Бонд Reaction Engines ще произведе космическия самолет Skylon.

До момента правителството на Великобритания е инвестирало 60 млн. фунта стерлинги в проекта на Бонд. Планира се Skylon да осъществи своите първи полети до края на десетилетието.

Решението на британското правителство да създаде космодрум знаменува сериозна промяна в отношението към космическия отрасъл, пише изданието. До скоро не бе проявен особен интерес към тази сфера, но в последно време впечатляващите успехи на британските космически компании, като Surrey Satellites Technology, чиито спътник TechDemoSat-1 бе изведен в орбитата миналата седмица, принуди правителството да преразгледа позицията си. Подкрепи Economic.bg