Виновниците в "Ораново" ще понесат отговорността си

За шест години в мината за загинали шестима миньори, твърди Драгомир Стойнев

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Виновниците за инцидента в мина "Ораново", при който загинаха двама миньори, а други двама се издирват вече шести ден, ще понесат своята отговорност. Това увери министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНР.

"Когато се срещам с миньорите без представители на ръководството, хората казват, че в тази мина има проблем. Според синдикатите и ръководството няма проблем с безопасните условия на труд. Аз не мога да кажа кое е вярното. Като човек съм склонен да вярвам на хората, които влизат долу и си рискуват живота", поясни Стойнев.

Той припомни, че има контролни органи като Инспекцията по труда, които трябва да си свършат работата. "Те са давали предписания, но въпреки това тази мина продължава да дава жертви - за шест години, шест жертви. Собственикът има да отговаря на много въпроси, но не през медиите, а пред държавата. В един по-късен етап, когато намерим хората ще е ясно вече кой какво отговорност ще носи. Твърд съм и съм убеден, че този път отговорност ще се понесе, защото две момчета са загинали, които са имали бъдеще. Няма да позволя този случай да бъде забравен. Държавата трябва да влезе в ролята си", категоричен е икономическият министър. Той призна, че има известни пропуски от страна на администрацията.

По повод спасителната операция Стойнев каза, че се работи интензивно по спасяването на двамата миньори. "За едно денонощие са напреднали със 7.5 метра, което окуражава още повече спасителите. Остават още 18 метра, които трябва да бъдат разчистени. Работи се на три смени от началото и се прави всичко възможно да се стигне колкото се може по-бързо до момчетата", каза Драгомир Стойнев.

"Случаят няма да бъде потулен. От тук нататък моята основна задача и задача на правителството е, че от тук нататък ще има правила и те ще бъдат спазвани от всички работодатели", увери Стойнев.

Коментари: 0