Вирус заплашва потребителите на Linux

Софтуерът е в състояние да преодолее защитата на браузърите Opera, Firefox, Chrome и Chromium

100 ~ 1 мин. четене

Компютърен вирус заплашва потребителите на операционната система Linux, чиято най-отличителна характеристика е, че е по-сигурна от Windows. Последните проучвания на руски анализатори по сигурността са поредното доказателство, че създателите на зловреден софтуер все по-често насочват вниманието си към операционната система, пише digital.bg. От компанията Dr Web откриват наличието на нов вирус, разпространяван между различните дистрибуции на Linux.

Заплахата за потребителите е създадена, за да си осигурява достъп до паролите съхранявани в конфигурациите. Данните разкриват, че софтуерът е в състояние да преодолее защитата на браузърите Opera, Firefox, Chrome и Chromium. Успоредно с това вирусът засяга и популярни приложения като Thunderbird, SeaMonkey и Pidgin, което важи и за платформата Mac OS X.

В действителност той е наречен Wirenet и според експертите по сигурността не се среща при Windows устройствата, тъй като така създателите му се опитват да отвлекат вниманието от него. Заплахата не използва пропуск в сигурността на Java и тепърва действието и ще бъде проучвано от Dr Web.

Подкрепи Economic.bg