Влак ще „лети“ между Токио и Нагоя с 500 км/ч

JR Tokai се надява да пререже лентата за пускане на линията през 2027 г.

Снимка: telegraph.co.uk

През идващата есен започва изграждането на свръхскоростно жп трасе, което ще свързва японската столица Токио и централния град Нагоя. Влакът ще взима разстоянието за около 40 минути и ще се движи със скорост 500 км/ч. В момента това разстояние се изминава за 100 минути с влак-стрела, предаде БГНЕС.

Свръхскоростният влак е разработен от JR Tokai, оператор в централна Япония. Компанията планира да пререже лентата за пускане на линията в експлоатация през 2027 г. Железниците ще се движат благодарение на високоскоростни електромагнити, вместо като досега на колела.

По предварителни сметки строителството на трасето е оценено на 5.4 трилиона йени. Въпреки внушителната цена, от JR Tokai виждат надежда да проверят в действие тези прогнозни разходи, ако успеят да наложат идеята си за реализиране в САЩ.

Компанията е предложила идея за изграждане на високоскоростна жп линия между Вашингтон и Балтимор, която евентуално може да бъде продължена до Бостън и да достигне 730 км дължина. Осъществяването на подобна идея ще разкрие международни възможности за японската компания.

Коментари: 0