Vodafone продаде дела си във Verizon Wireless

Verizon Communications получава пълен контрол върху най-печелившия американски телеком

156 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската Verizon Communications потвърди, че ще купи 45-процентния дял на британския телеком Vodafone във Verizon Wireless. Цената на сделката е 130 млрд. долара, потвърди американската компания. С това се слага край на 10-годишните й опити да получи пълен контрол върху най-печелившия доставчик на мобилни услуги в САЩ, пише Reuters.
 
Според условията на сделката Vodafone ще получи в брой 58.9 млрд. долара, 60.2 млрд. долара в акции на Verizon и допълнително 11 млрд. долара от по-малки трансакции. Сделката е третото най-голямо придобиване в корпоративната история и с нея британският телекомуникационен гигант излиза от огромния американски пазар на мобилни комуникации.
 
След сделката Vodafone ще върне 84 млрд. долара на акционерите. Президентът и главен изпълнителен директор на компанията Джералд Клайстерлее изтъкна, че инвестицията във Verizon е допринесла за покачване на стойността на акциите и че трансакцията ще постави Vodafone в позиция да продължи водещата си стратегия в мобилните и комуникационните услуги както на развитите пазари, така и на пазарите на бързо развиващите се икономики.

Подкрепи Economic.bg