Водеща борса за "биткойни" спря работа

Mt.Gox има технически проблеми, a 6 други платформи се разграничиха от проблема

244 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Една от най-големите световни борси за обмен на виртуалната валута „биткойн” Mt.Gox спря работата си по технически проблеми, информриа руската служба на британската радио-телевизия BBC (Би Би Си Russian). Платформата спря всякакви операции на ползвателите по сметките си. Освен това се оказа, че от платформата липсват пари на клиентите й в размер на стотици милиони долари.

В интернет се появи и вътрешен документ на компанията, който посочва, че борсата е загубила 744 408 Bitcoin монети, на обща стойност от над 370 млн. долара. Представителите на шест други големи платформи за виртуална валута пуснаха съвместно изявление, с което заявиха за липса на каквито и да било връзки с Mt.Gox.

„Накърняването на потребителското доверие от страна на ползвателите на Mt.Gox е резултат от действията на компанията и не засяга устойчивостта на "биткойна" и сферата на електронните пари”, гласи изявлението.

Би Би Си припомня, че на 12 февруари друга борса на „биткойн”, словенската Bitstamp, спря за известно време извеждането на паричните средства от страна на клиентите след хакерска атака. 

Междувременно според в. International Business Times въпросът не е само в техническите проблеми, но и в отказа на изпълнителния директор на Mt.Gox да работи с Bitcoin Foundation, където доскоро беше член на борда. 

Mt. Gox беше една от най-старите платформи за обмен на реални пари за Bitcoin и обратното. Тя беше и един от дългогодишните поддръжници на виртуалната валута.  През последните дни обаче  изпитваше сериозни проблеми и беше спряла временно част от услугите си и дори не показваше актуалните стойности на Bitcoin.

Подкрепи Economic.bg