Въвеждат лятна и зимна тарифа за тока

Промените са част от проектонаредба на (ДКЕВР), заради която оставка подаде председателят на Комисията Ангел Семерджиев

588 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Освен сега съществуващите дневна и нощна тарифа, скоро може да има и сезонни цени на тока, пише "Стандарт". Допълнителните тарифи са част от проектонаредба на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).Заради забавянето й ЕК ни заплаши със съд, а дни след това председателят на регулатора Ангел Семерджиев подаде оставка.

Според предложените нови правила дружествата могат да поискат от ДКЕВР да одобри сезонни цени за някои свои клиенти. Така например токът за част от потребителите може да има различна цена през лятото и през зимата. Тарифите пък ще се променят не само веднъж годишно. Според наредбата, когато има промяна в цената на газа или вредните емисии и това оказва съществено влияние върху цената на тока, ДКЕВР може да я коригира. Това означава, че е възможна промяна на всяко тримесечие, тъй като тарифите на синьото гориво се променят четири пъти годишно.

Ако има предпоставка за извънредна промяна в цената на тока, ДКЕВР ще приканва засегнатите дружества (електроцентрали, ЕРП-та, НЕК или др.) да подадат заявление какво изменение на тарифата искат. След като се запознае с предоставените данни, регулаторът може да приеме или отхвърли предложението. Ако пък съответното дружество не подаде такова заявление, ДКЕВР ще може да промени цените по свое усмотрение.

Дали всичко това ще се случва и в кой точно момент, ще преценява единствено регулаторът. Това означава, че промяната на цените на тока повече от веднъж годишно може и изобщо да няма.

Подкрепи Economic.bg