Забавянето на английската икономика е продължително

Едно увеличение на населението на острова и развитието на новите технологии ще са достатъчни за връщането на растежа на БВП

72 ~ 2 мин. четене

Обичайната британска дефиниция за рецесия, две последователни тримесечия на спад на БВП, е подвеждаща. Според по-смисления американски стандарт за "значителен спад на икономическата активност", Великобритания не може да влезе в трета рецесия след финансовата криза през 2008 година дори и БВП да отчете спад през текущото тримесечие, както вече направи през последните три месеца на 2012 година.

Трето потъване е невъзможно, защото английската икономика всъщност е затънала в една голяма рецесия. БВП през четвъртото тримесечие на 2012 и 2011 беше идентичен, с около 2% по-висок от дъното след кризата и с около 3.4% по-нисък спрямо абсолютния връх от второто тримесечие на 2008.

Стагнацията няма да трае вечно. Едно увеличение на населението на острова и развитието на новите технологии ще са достатъчни за връщането на растежа на БВП, ако не през 2013, то година или две по-късно. Колкото обаче и да продължи мъртвия период той вече трае доста години и показа, че на английската икономика й липсва устойчивост и гъвкавост.

БВП трябваше да се възстанови много по-бързо след проблемите на финансовия сектор през 2008. По същия начин и търговския баланс трябваше да се подобри драматично след обезценката с 20% на стерлинга, която започна през 2007. Официалните стриктни мерки не са извинение за липсата на растеж. Възстановяването във Великобритания изостава, въпреки повечето монетарни облекчения в еврозоната и направените по-високи фискални дефицити отколкото тези в Европа, с изключение на изпитващите трудности членки на ЕС.

Финансовите излишъци бяха специална пречка за Великобритания, но основния препъни камък е институционален. Сред развитите страни Великобритания се отличава с изоставане и неадекватност по отношение на професионалното образование, кредитната й система не помага на малкия бизнес, а икономическата политика на правителството на е последователна. Тези структурни проблеми се натрупаха за голям период от време и както всеки грък или италианец може да обясни не се решават коректно. Така освен ако Великобритания не положи сериозни усилия за подобрение на институциите си, възстановяването, каквото и да е то, ще бъде слабо, а най-лошото е, че може да подхрани зараждането на нова рецесия.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg