Wikipedia приема дарения в биткойн

Само за една седмица онлайн енциклопедията е получила дарения на стойност $140 000

Wikipedia приема дарения в биткойн
3731 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Световната онлайн енциклопедия Wikipedia започна да приема дарения в криптовалута биткойн (Bitcoin). Само за една седмица Wikipedia е получила дарения от биткойн на стойност 140 000 долара, предадоха световните медии.

В блога на популярната борса за виртуална валута се посочва, че успехът на инициативата се дължи на децентрализираната същност на Wikipedia, която съответства на идеологията на биткойн. 

Wikipedia традиционно набира необходимите й средства чрез дарения. Основателят на енциклопедията Джими Уейлс всяка година отправя лично послание за дарения на компанията-майка Wikimedia Foundation. Миналата година тя получи дарения на стойност $18,7 милиона.

Събраните от дарения 140 000 долара в биткойни само за броени дни са достатъчни за поддръжка на работата на сървърите на Wikipedia за няколко седмици.

Wikipedia вече разгръща проекта Wikipedia Zero в развиващите се страни по цял свят. В рамките на инициативата ще бъде осигурен безплатен мобилен достъп до енциклопедията за 350 милиона души съвместно с телекомите.

Wikipedia Zero е активен в момента в страни като Тайланд, Саудитска Арабия и Пакистан. Хората и в много държави все още нямат достъп до компютри и надежден интернет, така че мобилният достъп ще им помогне да ползват ценен ресурс като Wikipedia.

Коментари: 0