Япония повиши степента за радиоактивна заплаха

Изтичането на радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" за момента не е овладяно

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Инцидентът с изтеклите радиоактивни води от резервоарите на авариралата атомна електроцентрала "Фукушима" е по-сериозен от очакваното, което принуди властите в Япония да повишат оценката си за сериозността на ситуацията, предаде Reuters.

Така от обявената вчера най-ниска първа степен, проблемът с изтичането на радиоактивни води се очаква да бъде оценен с по-високата 3-та степен по международната скала за ядрени събития. Тази степен характеризира сериозен ядрен инцидент.

За сравнение, инцидентът в АЕЦ "Фукушима" от 2011 г., при който земетресение и цунами доведоха до спиране на охладителните системи и стопяване на горивния материал в реакторите, беше оценен със 7-ма и най-висока степен по скалата.

Изтичането на вода за момента не е овладяно поради измерения висок радиационен фон от 100 милисивера/час. Така радиацията за 1 час в близост до изтеклата от резервоара вода се равнява на общата радиация, която работник в АЕЦ би получил за 5 години. 10 часа край радиоактивни води биха довели до първите симптоми на лъчева болест.

Подкрепи Economic.bg