Samsung направи принтер от картон

Целта е постигане на по-ниска и по-приятелско отношение към природата

548 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Южнокорейският технологичен гигант Samsung представи три концептуални модела принтери - Origami, Clip и Mate. Основната цел при разработката на прототипите е постигане на по-ниска цена и по-приятелско отношение към природата.

Идеята на дизайнерите е да направят външния корпус на принтера от рециклиращи се материали, като по този начин намалят не само количеството използвана пластмаса, но и материалите за опаковка, която се изхвърля. Процесът на производство и на трите принтера е опростен и поради това ще са и доста по-евтини за крайния потребител, твърдят от Samsung.

Samsung Origami е изработен с корпус от картон, но засега е малко вероятно картоненият корпус да влезе в производство. По-голям е шансът до рафтовете да достигне Samsung Clip, който има части на вътрешното тяло, подобни на тези на Origami, но корпусът му е от компресирана полиетиленова пластмаса. Третият концептуален модел е Samsung Mate, който идва с панели в различни цветове и размери, така че потребителят да може да сглоби корпус по свое предпочитание.

"Няма пречки за производството на Samsung Clip. Остава да се решат няколко инженерни проблема, след което принтерът може да се предлага на около 10% по-евтино от цената на другите продукти в същия сегмент", заяви главният дизайнер на Samsung Юхюн Джънг.

Устройствата на южнокорейската корпорация получиха златна награда на международния конкурс Design Excellence Awards (IDEA) - Международни награди за отличия в дизайна.

Подкрепи Economic.bg